Prehľad možností internetovej reklamy na Slovensku

09.07.2009 11:39

 V súčastnosti existujú pre Slovákov tri väčšie internetové služby pomocou ktorých si môžete ako webmaster privyrobiť nejaké peniaze respektíve získať reklamou nových návštevníkov a zákazníkov. Líšia sa cenovým ohodnotením, zobrazovaním, zaujímavosťou atď. 

1. Google AdSense - Tento projekt pozná už asi každý, kto sa aspoň trochu rozumie do internetovej reklamy. Stačí jednoduchá registrácia na  stránke googlu, skopírovanie kódu a hneď môžte zarábať. Program automaticky vyberie na vašu stránku inzeráty, ktoré sa tématicky hodia, čím sa zvýši šanca, že na ne niekto klikne. Za každý klik dostane webmaster pár centov, respektíve niektorí inzeranti platia za 1000 - krát zobrazenú reklamu. Banner od Googlu však vyzerá veľmi jednoducho a nie veľmi pútavo, takže ak plánujete seriózne na stránke zarábať, treba mať vysokú návštevnosť. 

2.eTerget - Je to niečo podobné ako AdSense, ale od Google reklamy sa líši tým, že platí iba za reklamu, na ktorú sa naozaj kliklo. Taktiež bannery vyzerajú pútavejšie a niekedy je pri nich aj obrázok, čo ešte zvýši šancu na kliknutie. Ak k tomu pridám ešte serióznosť vystavovaných inzerátov a tématickú vhodnosť, je to asi najperspektívnejšia a najvýhodnejšia reklama svojho typu na Slovensku. 

3. Directo - je inovatívny spôsob ponúkania a získavania reklamy. Po zaregistrovaní sa vaša stránka zaradí do zoznamu podľa kategórie. Pri každom webe je uvedený PageRank a rôzne iné štatistiky, podľa ktorých sa môže inzerant rozhodnúť. Taktiež je tam ponuka v peniazoch, za ktorú je ochotný uverejniť inzerát na mesiac na svojej stránke a takitež je tam uvedená pozícia, kde bude banner umiestnený. Spoločnosť Directo si zoberie 20% z vami zarobenej sumy, ostatné sa vyplatí vám po dosiahnutí hranice 20 eur. Je to zaujímavý spôsob internetovej reklamy a konkurencia medzi stránkami tam nie je zatiaľ taká vysoká, takže za pokus to stojí. 

Ak ste niktorý z týchto systémov vyskúšali, rád uvítam vaše kladné či záporné skúsenosti v diskusii pod týmto príspevkom. 

 

Súvisiace články :Ako spropagovať stránku/blog 

                       Papierová vs. internetová reklama                       

                       Internetové katalógy = reklama zdarma

                       Potreba zviditeľňovania sa v dobe finančnej krízy 

                       Čo je to PageRank ?  

Späť

Vyhľadávanie

© 2009 Všetky práva vyhradené.