Papierová vs. internetová reklama

08.07.2009 20:54

V tomto článku sa pokúsim rozobrať výhody či nevýhody týchto dvoch druhov reklám. 

Papierová reklama (t.j. noviny, letáky) stráca čím ďalej tým viac na svojej dôležitosti. Letáky po doručení ľudia častokrát vyhodia, či podkúria si nimi do kotla, ak sa to dá, takže peniaze inzerujúcich ľudí vyjdu nazmar. Takisto reklama v novinách sa stratí medzi mnohými podobnými ponukami a častokrát je nezaujímavá a prehliadaná väčšínou čitateľov. Nadôvažok aj noviny postupne presúvajú svoj obsah na internet, kde si za malý poplatok či zadarmo môže každý záujemca prečítať vybrané články. Zhrnuté a podčiarknuté, tlačová reklama nie je dostatočne efektívna a stojí nemalé peniaze.  

Na druhej strane je tu reklama internetová, ktorá naopak v poslednej dobe naberá na obrátkach. Dnes už je skoro každá internetová stránka viac-menej tvorená so záujmom zarábať peniaze a tak miesta na inzerciu je strašne veľa. Taktiež čo sa týka efektivity a vynaložených peňazí, je na tom oveľa lepšie ako jej tlačový konkurent. Človek, ktorý si dá reklamu väčšinou platí len za kliknutie na ňu a v niektorých prípadoch až za registráciu, či dokonca zakúpenie jeho produktu (čo sa z pochopiteľných dôvodov nedá uskutočniť v novinách alebo letákoch). Zviditeľnenie sa na internete však môže byť uskutočnené mnohokrát aj zadarmo napríklad registráciou vo free internetových katalógoch ako napríklad Azet.sk , Surf.sk, Best.sk a podobne. Dnes sa už skrátka žiadna stredná či väčšia firma nemôže zaobísť bez vlastnej internetovej domény, kde propaguje svoje produkty respektíve ich priamo prostredníctvom webu predáva. A aby chvály nebolo málo, internetová forma inzercie je pomerne ekologická, keďže si na svoju produkciu nevyžaduje rúbanie lesov... 

Záver je teda jasný. Papierová reklama je odsúdená na postupný zánik, zatiaľ čo tá internetová sa môže tešiť na čoraz väčší záujem a viac peňazí, k čomu môže dopomôcť aj finančná kríza, ktorá sa v súčastnosti rozmáha nad celým svetom.  

 

Súvisiace články: Internetové katalógy = reklama zdarma

                       Potreba zviditeľňovania sa v dobe finančnej krízy

                       Prehľad možností internetovej reklamy na Slovensku

                       Ako sa stať milionárom vďaka reklame

                       Facebook - efektívna reklama zadarmo

 

Späť

Vyhľadávanie

© 2009 Všetky práva vyhradené.