Krátke vs. dlhé články

02.09.2009 20:05

Blog bol presunutý na adresu https://www.akoblogovat.com/

Ktoré sú lepšie , prilákajú viac čitateľov a sú zaujímavejšie ? Odpoveď znie: na dĺžke nezáleží. Ide hlavne o kvalitu daného príspevku, nie o to, či má 200 alebo 2000 slov.

Ako príklad sa dá uviesť taká kniha Harry Potter. Aj keď bežné tituly zriedkakedy dosahujú také kvantum strán, táto kniha sa predáva na milióny. Pár ľudí možno odstraší jej dĺžka, ale ostatní, ktorí si sú vedomí kvality sa aj tak prekonajú prečítajú to bez ohľadu na tie nekončiace stovky strán. Ba čo viac, niektorí fanúšikovia by si želali, aby celý príbeh bol ešte dva krát taký dlhší. A jediný dôvod ? No predsa zaujímave čítanie... A o to sa treba snažiť aj na blogu. Nie je nutné pozerať sa na počet slov, lebo ten je nepodstatné. Veci, ktoré nadchnú, stačí niekedy vyjadriť výstižne pár vetami a majú väčší ohlas ako keby sa príspevok dĺžkou rovnal románu.

Pri písaní dlhších príspevkov sa však treba držať niekoľkých základných pravidiel. Netreba všetko podrobne obkecávať, ak to nie je výlučne potrebné. Po prečítaní každého svojho diela vám radím prečítať si to ešte raz a okrem opravenia slohových či gramatických chýb aj povyškŕtať vety, ktoré sú nepotrebné a čitateľa by len nudili. Hocikedy sa mi stáva, že takto zmažem aj celý odsek hoci v premýšľaní o nápade ešte pred začiatkom písania sa mi zdalo vhodné ho tam dať, no potom jednoducho nepasuje úplne od konceptu. Návštevníka stránky by mohol zbytočne odpútať od témy a nevystihoval by pravú podstatu článku. Taktiež pri dlhých príspevkoch je potrebné členenie na odseky, pričom sú veľmi vhodné aj menšie nadpisy priamo nad súborom odsekov. Takto zabránite ľuďom, ktorých jedna časť nudí, aby článok dočítali do konca. Ak im poskytnete jednotlivé nadpisy, je vysoko pravdepodobné, že z vašej stránky neodídu, len si ľahšie nájdu to, čo ich naozaj zaujíma. Niekedy je však lepšie, ak v prípade, keď sa chystáte na dlhší príspevok, rozdeliť ho na niekoľko častí a tie potom uverejňovať postupne, aby ste na návštevníka nevyskočili naraz z príliš veľkým množstvom informácii.

Aj v tejto oblasti však platí staré známe blogerské pravidlo: ,,Pre každého funguje niečo iné". Ako sa čitateľia postavia k vaším krátkym či dlhým príspevkom závisí od témy, ale aj iných rôznych faktorov. Netreba však zabúdať, že najpodstatnejšou časťou je kvalita a pútavosť.

Ak sa ti článok páčil, pridaj svoj hlas na pošli na vybrali.sme.sk

 

Súvisiace články:Akú tému vybrať pre začínajúci blog

                      Kontakt s čitateľmi je dôležitý

                      Kvantita vs. kvalita

                      Na názve článku záleží                   

 

Späť

Diskusia k článku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Vyhľadávanie

© 2009 Všetky práva vyhradené.